Den gule flekken og makuladegenerasion

På netthinnen sitter den gule flekken (makula). Det er et 2–3 mm stort område på netthinnen der de fleste synscellene er plassert, og der de sitter tett sammen. Det er synscellene i den gule flekken som gir oss skarpsynet. Hvis denne delen rammes av aldersforandringer, risikerer man irreversibel nedsatt synsskarphet.

den gule flekken og makuladegenerasjon

Tørr makuladegenerasjon og grå stær er de vanligste årsakene til synsnedsettelse i den vestlige verden. Aldersforandringer i den gule flekken deles inn i tørr og våt AMD. AMD står for aldersrelatert makuladegenerasjon (Age-Related-Macular- Degeneration).  I omtrent 10–20 % av tilfellene kan den tørre formen slå over til den alvorligere våte formen.
Den våte formen innledes alltid med den tørre varianten. Aldersforandringer i den gule flekken kan føre til at netthinnen blir betent og hovner opp, noe som resulterer i kroksyn, der rette linjer oppfattes som bølgete. Oppsøk en øyelege hvis det oppstår kroksyn.

Synscellene som befinner seg utenfor den gule flekken, kalles staver, og de er mest lyssensitive og brukes i mørket. Synscellene som finnes i den gule flekken, kalles tapper, og de sørger for at vi ser skarpt og er mest fargesensitive.

Når øyet utsettes for lys, fører det til en kraftig økning av oksidativt stress og frie radikaler som er skadelige for netthinnen. Oksidativt stress innebærer at oksygenet angriper celler og stoffskifte. Frie radikaler er skadelige molekyler som oppstår under oksygenomsetningen. Hvis synet oppleves som dårlig, er det viktig å ta en synsundersøkelse. Ved riktig behandling kan synsnedsettelsen stanses eller forsinkes.

Artikkel med professor Peep Algvere, tidligere tilknyttet St. Eriks øyesykehus.

Øyehelseundersøkelse

Med årene blir synet ofte dårligere av flere årsaker. Den vanligste årsaken er at brytningen endres, noe en optiker kan korrigere med nye briller.

Det finnes også vanlige sykdommer som gir langsom synsforringelse, for eksempel aldersforandring i den gule flekken, glaukom (grønn stær), katarakt (grå stær) eller netthinneforandring på grunn av diabetes.

Det finnes optikere som har utstyr for øyehelseundersøkelse. Optikere med spesialutdannelse kan tolke bilder av øyebunnen. Andre optikere kan ha øyeleger som vurderer bildene. Hør med optikeren angående øyehelseundersøkelse.

Internasjonale anbefalinger om øyehelseundersøkelse: Over 60 år: 1 gang/år (National Eye Institute, USA).

Øyehelseundersøkelse
0
    0
    Handlevogn
    Tøm handlekurvenFortsett å handle